Renovering av trädgården då och nu

 -I samarbete med Byggmax-

 Minns att jag nästan inte vågade visa er bilder på huset när det såg ut såhär, jag tänkte att ni inte skulle tro att jag var helt klok som gav mig in på detta. Det var kaos och ångest om vart annat i många, många månader och jag frågade mig själv konstant om vi gjort rätt i att ta oss an detta halvgalna ( läs helgalna) projekt! Ibland orkade jag inte tänka alls utan körde mer på autopilot. Ni som gjort en gigantisk renovering förstår.

Vår renovering tog 1,5 år och vi har gjort precis allt och även byggt till en del av huset som nu är kök. Det du ser på bilden till vänster är alltså baksidan mot trädgården av huset och till höger där ingången är idag.

Men så kommer man till guldkornen i en renovering, att få göra det fint och skapa sin oas i trädgården. Detta har jag drömt om så länge jag kan minnas. Känslan av att bara gå ut i sin trädgård, sätta sig ner och njuta. Eller för den delen plantera och fixa, det är också hur härligt som helst och nästan lite terapeutiskt.

Tidigt i våras satte vi alltså igång med trappen. Johan och hans pappa byggde hela den här delen på bara några dagar. Dom använde sig av tryckimpregnerat virke som med tiden blir fint silvergrått. Vi hittade precis allt vi behövde på Byggmax i form av plankor, grus, spik etc…Dom var supertrevliga och hjälpsamma! Farfar Ove lastade allt på sitt flak och sen var det bara att sätta igång.

Det var inte helt lätt att bestämma sig för hur man ville att det skulle se ut färdigt men så letade vi också runt precis överallt för att hitta inspiration. Jättemånga av er frågar mig om vår uteplats som är i både betong och trä så jag tänker att jag lite mer i detalj ska berätta hur vi gick till väga.

Det absolut första vi gjorde för att bilda oss en egen uppfattning av hur vi ville ha det var att göra en ritning. Hur stor skulle den vara? vart ville vi ha matplatsen, solstolar etc. Mao hur ville vi använda terassen. Sen var det bara att markera ut med stenar, tejp eller liknande för att i verkligheten känna hur det skulle bli.

Många har speciellt frågat mig om betongen som vi valde att lägga och det är faktiskt helt vanlig byggbetong som är gjord i en träform med massor av grus och armeringsnät under. Det sista vi gjorde när betongen stelnat var att vattna den ordentligt i ett par dagar och lägga på ett skydd för fläckar som jag och Johan använde rollers till att måla ut.

Gissa förresten om jag skyfflat bort grus under våren? hahah. Ordentligt mycket kan jag lova. Betongen är precis lagom varm på sommaren och solvarm långt in på hösten. Så nöjd med beslutet att köra på betong! Jag tycker att det ska få ta tid med trädgårdsprojekten så att man kan känna in hur man vill ha det.

Nästa stora projekt var  trappen ner till gräsmattan som du ser till höger i bilden.

Det blir liksom en box av trä så först la vi ut en markduk där det behövdes för att förhoppningsvis hålla ogräs borta så gott det går.

Vi tänkte oss att det skulle vara lite olika möjligheter med trappen och först var vi även inne på att ha en inbyggd odling mitt i. Men eftersom materialet vi använde oss av var tryckimpregnerat så funkar inte det till odlingslådor. Vi körde på lite olika nivåer och avsatser i stället. Mitt fram blev det en vanlig trapp, runt det gjorde vi sk sitt-trappsteg och en typ av soffa till vänster i bild. Allt blev så otroligt bra och jag är SÅ himla nöjd.

Tänkte att ni ska få följa med mig här på min trädgårdsresa under våren och sommaren. Nästa steg tänker jag mig en egen köksodling uppe på terassen där man kan ha sådant som rådjuren inte kommer åt, dom går helt enkelt inte upp dit.

Det kommer bli magiskt mysigt att i sommar kunna plocka sina egna örter och kanske lite sallad.

Har ni förresten något spännande byggprojekt på gång just nu? Blir ni också sugna på att sätta igång med nya projekt i trädgården nu när det börjar bli varmt och skönt? Har ni några tips på härliga växter eller örter till köksodlingen?  

Det finns massor av bra gör-det-själv tips inne på Byggmax hemsida så kika gärna in där för mer inspiration.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 kommentarer

 1. Hej!
  Det blir ju fantastiskt fint det där :). Vi ska snickra till en ”Beach club” nere på stranden. Bygga lite loungehörnor av lastpallar, solstolar odyl, snygga till grillplatsen, fylla på sand osv…Supertaggad!!! Kram

 2. Såå fint ni har det! Ska bli spännande att följa. Jag är inne på samma spår, ska börja odla lite örter och annat ☺️

  1. Valerie Aflalo

   Härligt!:) samma här

 3. Väldigt fint du har fått det, wow vilket projekt. Jag undrar vad du har köpt fönsterna?
  Med vänlig hälsning, Carina

  1. Valerie Aflalo

   Tack så mycket! Visst är det!:) Fönsterna är köpta från Welfac

 4. Henrik Sten

  Är nyfiken på partierna ni har ut till betongterrassen från huset. Vad är det för system/leverantör? Fälls de ut nästan som en bussdörr och skjuts sedan i sidled? Helt klart läckra! Håller de även tätt och isolerar bra vintertid så är det ju ännu mer läckert!
  Fint jobb i övrigt!
  Hälsningar från en nyfiken glas- och aluminiumentreprenör

 5. OMG vart kommer vänsterpartierna ifrån? Så snyggt!

 6. Vi är precis i starten av vårt trädgårdsprojekt, hela trädgården är upp o nervänd.. poolen är på plats så nu ska trädgården få växa fram igen med både utekök, pergola o utedusch !

 7. Så fint 😊 vilka hantverkare har ni använt för att göra betong altanen? 😀

  1. Valerie Aflalo

   Tack snälla, vi använde en firma som hette GTAB