Fasad funderingarurbanlakehouserevisedfront-1030x687

Kanske vi ska ha den här fasaden på huset, väldigt ljust grå träfasad och med mörkgrå spröjsade fönster? Tror faktiskt att den här fasaden kan bli väldigt fin till vårt hus. Inte så lantlig utan mer stads inspirerad..

auson_tjarvitriol_4_brun

Vi har ju länge funderat över vilken fasad vi ska ha och från början ville vi ha järnvitriol, så coolt men på sätt och vis också lite väl cutting edge. Om jag förstått det rätt så behandlar man träet med en vätska som skyndar på ”slitprocessen” för att träet ska få den här gråa färgen. Som om att det stått emot vind och väder fast det egentligen är nytt. Snyggt men kanske ännu snyggare om man hade en stuga i fjällen..hmmm.


funkis

Och så min favorit tror jag, puts. Just nu är vårt hur i trä och under det finns det puts. Först å tänkte jag att man kunde ta bort träet men då försvinner isoleringen och huset blir mycket kallare. Måste kolla upp detta lite mer men om de går att få puts så vill jag nog helt det i alla fall. Johan säger att jag nog gillar puts mest för att jag kommer från Skåne. Där är alla ”finare” hus i puts och sommarstugorna i träfasad, Skåne är ju lite som Danmark på det sätet.

Hej på er denna lördag!

Har ni det bra? Tänk att det redan är första advent i morgon och att julen officiellt är här nu. Tänkte åka ut till huset för att hämta hem lite julfint för allt ligger fint nerpackat i lådor i väntan på inflytt. Hoppas att jag hittar rätt låda! Har lovat barnen lite julmys i morgon så det är bäst jag hittar den.

Alltså, hur många beslut är det inte att ta när man renoverar/bygger hus? Det är ta mig tusan något hela tiden och även om det är superkul och detta faktiskt är min stora dröm, att få renovera hus så är det ibland både svårt och stressande. Vill ju så gärna att det ska bli bra och att vi ska trivas när allt är klart. Vårt hus har just nu en träfasad som är gjord på 80-talet med gula breda stående plankor. Huset byggdes 1945 så det är ganska rakt i stilen…

Först så tyckte vi inte att fasade var så farlig och vi kanske kunde göra den sen, men undertiden som vi ritar om inser vi att den blir helt fel.

Ni som bor i hus, vad har ni för fasad? Hur ska man tänka när man väljer? Vilken gillar ni bäst? Berätta gärna!

vill gärna att huset ska få en modern stil och inte New England eller sekelskifte, även om det såklart är jättesnyggt så ska det passa till formen och byggåret tänker jag.

Ha en fin lördagskväll nu.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer

 1. Tänk så härligt när allt är klart! Personligen tycker jag bäst om putsfasader, de husen ser alltid ”finare” ut precis som du skriver. Sedan är liggande träpaneler också fint, på ett ”new-England” hus. Beror lite på själva stilen på huset. Herrgård? 50-tal? Skånelänga? Funkis? Tycker att allt från tak, färg på stuprör, ytterdörrens utseende till trädgårdens stil och fasaden ska hänga ihop. Vårt hus var gult trä med rött tak och vi putsade huset, målade vitt och bytte tak och rännor till svarta. Nu (tycker iaf jag) att huset ser mer ”pampigt” ut än tidigare då det var mer ”lantlig charm”. Lycka till med era val!

  1. Hej och tack för all input!
   Verkligen kul att höra hur ni läsare tänker:)
   Jag letade efter en bild på huset när jag skrev inlägget men hittade det inte. Huset byggdes 1945 men renoverades 1980 och då satte man på breda orange gul träfasad. Jag vill också gärna ha puts, är det svårt att byta från trä till puts? Så tacksam för svar!! Kram

   1. Kan säkert se väldigt bra ut med puts på ert hus! För oss tog det lite tid och var tyvärr ganska kostsamt, men allt gick enligt planerna och resultatet blev jättebra! Alla är vi ju duktiga på olika saker, så det är bara att hitta de som kan sin sak så kommer det gå smidigt. Och trevlig 1a advent!

 2. Vi har järnvitriol, fint ute vid kusten o underhållsfritt. Är i faggorna o bygga till eller bygga nytt, var har du fotat huset i järnvitriol? Vet du vem som ritat huset eller vilken modell det är?

  1. Hej hej, spännande:) Nej, jag hittade bilderna på internet. Sök på järnvitriol så hittar du massor. Lycka till!

 3. Hej,

  vi bor i ett rosa putsat hus byggt 1923 i Danderyd. Från början var det faktiskt byggt som ett trähus men man har sedan isolerat utanpå fasaden med någon äldre typ av ”frigolit” och putsat på den. Funkar alldeles utmärkt och det syns absolut inte på huset att det har ett lager till. Lycka till, väldigt inspirerande att läsa om er renovering. Mvh Elin

  1. ack snälla för tips! Ska kolla om det går att göra så med vårt hus också. Stor kram

 4. Roligt att följa projektet med ert nya hus! Jobbar som fastighetsförvaltare och förespråkar så underhållsfritt som möjligt, dvs puts. Har privat trähus och tillbringar ofta semesterveckor med fasadrenovering. Till de fönster och känslan ni vill ha hade slät puts i gråbeigt, ”omålad betongkänsla” varit snyggt. Vitt blir för skarpt kontrast enligt mitt tycke. Det går att tilläggsisolera och putsa ert hus men se till att sätta fönstren i nivå med fasaden, annars blir huset ”hålögt”; fult tycker jag och man tappar ljusinsläpp. Om ni byter fönstren nu och gör fasaden senare blir det lätt så, annars stora kostnader att flytta ut fönstren i liv med fasaden. Lycka till och se till att anlita seriösa entrepenörer!

  1. Tack för alla tips! Så tacksam för allt engagemang som jag får av er alla här🙏🏻Just nu är fönsterna satta fel så det ser hålögt ut så det ska vi ändra. Återkommer snart med hur vi gör:) ha en fin kväll nu

 5. Hej. Jag är inne på mitt tredje hus. Och tänk er för när ni väljer fasad. ett hus kräver ett ständigt underhåll om man vill ha det snyggt. Idag har vi målad fasad med vattenbaserad färg som heter Demidekk och då grundar men med en något som heter optimal från Jotun svindyr färg som de flesta pratar sig varma om. Men jag håller inte med. Vi bor i Gävle och vi har fått tvätta fasaden vart tredje år med mögeltvätt då den blivit svart prickig. Detta tar ohygglig tid att göra på ett hus på 130 kvadrat. Jag har tidigare erfarenhet av faluröd färg finns även som svart och det är en slam färg som man bara tar och drar av fasaden med en piasavaborste innan man lägger på ny färg. Man slipper grund måla och måla med täck färg. Men nästa hus tror jag att jag satsar på järnvitriol. Den ska tydligen vara ännu enklare. Visst har man råd att anlita en firma som sköter fasden på huset så kan man ju välja vad man vill. Men om man sköter det själv så ta det som är minst tidkrävande för er i framtiden.

 6. Vi köpte ett oxå ett gammalt hus, total renovera. Putsade fasaden 👌🏼vi bor i Skåne 😂 Älskar din blogg. Min man jobbar med detta och säger att de underhållsfritt, sen tycker vi de är snyggast med puts.

 7. Vi köpte oxå gammalt hus och total renovera inside out. Så kul och läsa om er, mycket beslut. de blev putsfasad, vi tycker de är snyggast och min man som jobbar med detta säger att de är de mest underhållsfria. Vi bor i Skåne 😂

  1. Tack, ska försöka sälja in detta hos maken;) Vill ju också ha puts men han menar att det blir svårt pga av tilläggsisoleringen?
   Massor av nytt att lära sig hela tiden. Hehe.
   Trevlig helg nu