En intervju med mig

Anna Maria Zunino Noellert  AMZ_7788

Fotograf: Anna Maria Zunino

Hej hej alla glada!!

Hur har du det idag? Här är det full rulle som vanligt och det händer massor. Just nu är vi i slutfasen av att göra kollektion och vi sjunker djupare och djupare in i arbetet innan man lämnar allt ifrån sig och kan pusta ut. Men det är kul och spännande på alla sätt och den absolut bästa tiden i mitt arbete.

För en tid sen ställde jag upp på en intervju som jag tänkte att ni skulle få läsa här idag om ni vill:)

Ett möte med Valerie

Valerie Aflalo är designern på allas läppar just nu. Tidigare i år var hon nominerad till Damernas Världs Guldknappen och förra året vann hon Läsarnas pris.

Till vardags är Valerie tvåbarnsmamman som sätter familjen före allt. Vi ska träffas i byggnaden där Valerie har sitt kontor och showroom. Jag är där lite tidigt och blir insläppt av Valeries designassistent som öppnar den stora järngrinden och visar vägen uppför stentrappan som leder in i huset. Hallen är stor och det är högt i tak. Vi går genom visningsrummet där plaggen från den förra kollektionen hänger. Rummet har stora fönster som släpper in mycket ljus, samt en öppen spis. Många av plaggen glittrar, paljetter finns det gott om, men där finns också en kontrast som bryter av med mer vardag.

Valerie gör plagg som hon själv skulle vilja bära, både till fest men också till vardags. Fastigheten var tidigare ett bostadshus men Valeries pappa Pierre har gjort om det till kontor. Han har sitt företag på andra och tredje våningen. Valerie och hennes kollegor jobbar på bottenvåningen, källaren används som lager. När Valerie kommer in så slår vi oss ned på hennes kontor, det är en kreativ miljö där tyger, bilder och färdiga plagg ligger framme. Hennes senaste kollektion visades i slutet av augusti på Fashionweek Stockholm och blev väl mottagen. Hela proceduren, från att de första inspirationsbilderna hamnar på väggen till att kläderna går att handla i butik, tar ungefär ett år, säger Valerie.

Valerie är född och uppvuxen i Malmö men har bott i Stockholm sen 2001. Det hon saknar mest med Skåne är stranden. Jag letar alternativ i Stockholm varenda sommar men det finns inte. På vissa av Skånes stränder är det som att vara utomlands, på riktigt. Det och närheten till kontinenten är det jag saknar mest. Ganska tidigt stod det klart att det var mode som Valerie ville jobba med, men innan det var bestämt så var florist ett yrke som intresserade.

Att sätta ihop färger, olika strukturer och mönster tycker jag är kul. Det jag tyckte verkade roligast med att vara florist tog jag med mig in i den här branschen, och det blev ju ganska bra det med, säger Valerie. Två år tillbringades i Paris där hon arbetade för Renato Nucci, till en början blev det mest tråkiga arbetsuppgifter som de andra inte ville göra. Det var en tuff period där arbetsgivarna inte alltid var särskilt snälla. Delvis berodde det på språket, Valeries pappa är från Frankrike och hon har alltid förstått franska, men att tala språket kunde gå lite långsamt och cheferna orkade inte lyssna. Med tiden blev det dock annorlunda, Valerie blev bättre på franska, kommunikationen blev tydligare och jobbet desto roligare. Jag fick vara med och designa en del också och det var jättekul. Det är tydligt att familjen är det viktigaste i hennes liv. Vardagen är ofta hektisk, så all ledig tid tillbringas med familjen. De är mitt allt, mina barn och min man, helgerna är tiden då vi kan ta det lugnt, vara tillsammans och njuta av varandra, säger Valerie. Det är nog många modeskapare som skulle tycka att det vore något alldeles extra att få se kronprinsessan Victoria i egen design.

Om Valerie ska välja en person att möta på gatan iförd en outfit som hon skapat så skulle det vara just kronprinsessan. Men hon poängterar att det egentligen inte spelar någon roll vem det är som bär hennes kläder, utan blir lika upprymd varenda gång hon ser någon bära plagg som hon har designat. Jag blir glad när jag möter någon på gatan som bär på en Valeriepåse och känner att jag vill gå fram och tacka människan för att den handlat något som jag har gjort.

Om Valerie gissar så skulle mamma Anki beskriva henne som en driftig tjej med många bra idéer, ibland för många. På företaget arbetar Anki som VD. Hon kan ibland tycka att det är hon som styr upp allting, och det kan hon få tro, jag kanske driver på lite hårt ibland och då är det bra att hon bromsar lite. Det blir en bra balans, skrattar Valerie. Envishet är något som Valerie tror behövs i modebranschen. Det är många människor som tycker till om kollektionerna och det händer att åsikterna går isär. Det är viktigt att du själv tror på det du gör, för vem bestämmer vad som är rätt eller inte? Det är en subjektiv bransch där alla inte alltid kan tycka om det jag gör. Så det gäller att ha tro på sig själv och bara köra, men jag skulle aldrig armbåga mig fram, de man möter på vägen upp möter man på vägen ned, säger Valerie.

Faktaruta.

Namn: Valerie Aflalo

Ålder: 37

Familj: Maken Johan, 38, barnen Nicoletta, 8, och Bianca, 2,

Yrke: Egenföretagare/Designer

Av: Staffan Hallgren

Anna Maria Zunino Noellert_7605

Hoppas att ni tyckte att det var kul att läsa!

Känns alltid lite konstigt att läsa om sig själv tycker jag, allt låter lite enklare och mer ”drömskt” än vad verkligheten är. Vissa perioder i mitt liv har varit lite kämpiga och då har jag alltid tänkt på mitt liv som en historia eller film vilket får det att låta bättre för en själv. Kanske var det inte så illa och bara en av många saker och händelser som man ska gå igenom. Typ.

Ett bra tips om man känner sig lite låg en dag och tycker att allt går emot en. Hamnade på ett sidospår här men, jaja, så blir det ibland.

Nu ska jag snart åka hem till min lilla familj och äta en mysig middag! Idag hämtar mannen alla barn så jag tar kanske en liten vända på stan innan och tittar efter lite saker till vår resa. Behöver en bra strandtunika tror jag, känns skönt att dölja sig i just nu när man är ganska vit och nygravid. Inte bästa kombon kanske. Haha.

KRAM

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarer

 1. Spännande, rolig och beundransvärd läsning. Du har mycket att vara stolt över, framförallt att du har vågat och valt att gå dina egna vägar!
  Helén från Skåne med nära stränder..:)

 2. God morgon 🙂 Jätteskoj läsning. Du är verkligen helt otrolig och jag är imponerad av att du gått och följt din egen väg.
  Kram och ha en fin dag

 3. Vad kul att läsa! Tycker du är helt fantastiskt duktig. Så proffsig men ändå så mänsklig, hehe hoppas du förstår vad jag menar 🙂 kram och ha en bra dag! /Hanna

  1. Hej Hanna,

   Ja, det gör jag absolut! Känner att det är väldigt lätt att allt blir så ytligt här på bloggen och vill ju att alla ska få se den riktiga världen här hos mig också. Tack snälla du 🙂
   Kram

   1. A good many vauleblas you’ve given me.