Mina Moules

IMG_4222

  Vårt mysiga uppdukade bord hemma vid vår matplats.

Hej!

Hoppas att ni mår bra idag!

Vad kul med så mycket frågor från er, tänkte svara på alla i morgon så fortsätt ni att fråga på. Spännande att höra era funderingar!

Igår lagade jag Moules Mariniére med efterföljande Tarte Tatin till våra gäster. Har varit sugen på detta ett tag och nu äntligen blev det av! Vi var fyra personer och jag tror att det är ungefär max på hur många man kan laga till hemma om man vill få ett bra resultat. Annars så är det superenkelt att laga faktiskt och fantastiskt gott! mums mums.

Valeries Moules Mariniére

Detta behövs:

3 kg Musslor i nät ( finns i fiskdisken i de flesta mataffärer)

4st sharlottenlökar

3 klyftor vitlök

3dl vitt vin

3 dl grädde

1 tsk havssalt

Färsk persilja och dragon

50 g smör

IMG_4221

 Fräs löken och vitlöken i massor av smör. Häll i musslorna ( viktigt att gå igenom musslorna och kasta dom som inte stänger sig när man knackar på dom) det vita vinet och koka ihop i ca 7 min. Därefter häller du i grädden mer vin om det behövs, kryddar av med salt, persilja, dragon.

Rör om och så är det klart!

Servera med iskallt vitt vin och surdegsbröd, blir så somrigt och fräscht.

IMG_4225

Valeries snabba Tarte Tatin

Äpplen

Råsocker

Smör

Färdig smördeg

Gjutjärnspanna

Creme fraiche att servera till

Så här gör du:

Skala och skiva äpplena i ganska stora bitar. Stek dem i smör och socker i din gjutjärnspanna i ca 10 min. Lägg på smördegen och ställ därefter in allt i ugnen på ca 200 grader i ca 20 min. Man får hålla lite koll för det är viktigt att locket blir krispigt och gyllenbrunt för att få den som godast.

Tårtan blir alldeles ”knäckig” och god om den blir rätt och brukar bli en favorit för de flesta. Bäst att servera till tycker jag att créme fraiche med lite vaniljstång i. Vaniljsås blir lite sött till så prova gärna det lite syrligare alternativet.

IMG_4231

Ha en toppefredag så ses vi snart!

Kram

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 kommentar

  1. Vive la France! Har du varit i Bretagne och ätit moules? Och en tarte tatin på det- yam! Planerar att den 14:e juli göra egen béarnaisesås och crème brulée, något visst med äggulor! Älskar dina matinlägg, man känner myset och la joie de vivre (har du franskt påbrå?).