Drömmer om våren och utelivet

-I samarbete med Blocket –

Hej, hej hoppas allt fint med dig,

Ljuvliga, ljuvliga våren i vår trädgård som jag längtar så mycket till. Prunkande äppelträd precis överallt! Vi har 5 stycken stora fina äppelträd och två plommonträd och ett körsbärsträd på vår tomt som alla blommar SÅ fint. Brukar säga att det är som i en saga likt körsbärsdalen när allt slår ut. Som balsam för själen är det i alla fall att få kliva ut där.

Vi införskaffade ett fint olivträd förra året som faktiskt även trivs inomhus nu med. Men i år har jag tänkt att vi ska vi fixa mycket mer grönt och blommor i trädgården. Drömmen är ju att vara helt självförsörjande tillslut men det är ju en lång bit dit.

Ett tips nu när våren är i antågande är att fynda allt till sin odling och även till uteplatsen på Blocket. Man kan köpa allt från växthus till pallkragar, sticklingar och blommor där.

Jag måste säga att jag inte visste att man kunde hitta så mycket just där så nu blev det hela mycket enklare mer, prisvärt och miljövänligt!

Den här skissen nedan gjorde vår arkitekt Oskar Sejnäs över trädgården när vi byggde huset för att ge oss en bild av hur trädgården kunde se ut. Vi har ju bott in oss nu och känner att några av sakerna ändrats med tiden men det var grymt att få en visuell bild över vår tomt med hus på. Tänkte att den kunde vara bra att se så du förstår hur jag tänker lite längre ner här i inlägget.

Nu vill man ju verkligen att våren ska komma eller hur! Mitt tålamod är ju inte alltid det bästa och jag gillar inte att vänta, speciellt inte på att det ska bli varmt och soligt ute.

Egentligen så är det inte så lång tid kvar innan man kan börja njuta lite mer av att vara utomhus och kanske tom börja jobba lite i trädgården. Det ska ju grävas en del för vår häck… I år blir det vår andra sommar i huset och vi har lärt oss jättemycket.

Förra året ville vi få klart terassen och även lite insynsskydd och även om vi blev långt ifrån klara så fick vi till det så att det gick att få en mysig sommar i alla fall. Det ser lite tomt ut här men detta var faktiskt precis när vi blivit klara med uteplatsen. Jag vill ha massor av grönt och ett litet mini växthus här ute också.

I år ska vi satsa på att få uppfarten och entrén klar, mer insyns skydd i form av häckar och så vill jag även få till några olika odlingar. På vänster sida om huset så hoppas jag så småningom kunna ställa ett växthus och drömmen på sikt vore om vi kunde odla alla våra grönsaker och frukter i trädgården. Så, i år ska jag äntligen sätta i gång, jag tänker mig starta enkelt med potatis, rödbetor, morötter och kanske lite grönkål osv.

Sådant som är enklare at odla och kräver lite mindre underhåll. Svärmor har lovat hjälpa mig med rabarber så vi ska se vad vi kan få till.

Bäst för oss nu till och börja med tror jag blir att ställa ut odlingslådor som man kan täcka över, vi har mycket rådjur här och jag vill inte att dom ska äta upp allt vi odlar.

Hur ”drömmigt” är inte detta växthus? Skulle absolut kunna tänka mig ett sådant!! Har sett att det finns flera snygga växthus på Blocket om man vill sätta i gång att leta redan nu.

Förutom det ska jag även göra en lite mindre odling uppe på terassen för örter som jag skrev ovan.

Jag älskar ju att använda örter i min matlagning så ett litet odlingshus för kryddor ska jag hitta och ställa nära köket och i bra solläge. Planen är att även odla örter i större platsbyggda lådor närmre vår terass ( där rådjuren inte heller kan komma till) när jag kommit i gång. Mynta skulle tex dofta helt ljuvligt och sprider sig otroligt bra. Jag tänker mig först att odla basilika och bladpersilja som också växer på bra.

Sugen på att göra min smarriga trädgårdssallad? Här kommer receptet:

Min smarriga supersallad!

Granatäpple

Grönkål

Rödkål

Blomkål

Avocado

Sötpotatis ( köp eko, så mycket bättre. Gäller iof för alla grönsaker om du hittar!)

Groddar

Bladsallad

Blandade frön som solros, pumpakärnor osv..

Koriander

Fetaost

Dressing: Citron, apelsin, olivolja, mynta, persilja

Hacka sötpotatisen i kuber eller stavar, salta peppra och häll över olivolja.  Ställ sedan in på en plåt i ugnen på 180 grader i ca 20 min. Dom ska bli mjuka och saftiga och smälta i munnen. Riv allt all kål fint och blanda sedan ihop med de hackade grönsakerna. Smula fetaosten över och häll på rikligt med dressing. Det ska vara mycket dressing så det blir en saftig sallad! Så gott och nyttigt och perfekt att kickstarta det nya året med.

Här tänker jag mig att vi så småningom kan bygga pallkragar med odlingar och blommor, men det får nog bli nästa år igen. Vi får se vad vi hinner med helt enkelt!

Ja, så är mina planer i alla fall för denna våren och sommaren. Ska blir kul att få komma igång igen och fortsätta att göra trädgården till vår lilla oas för själen. Måste säga att trädgården fick så mycket större betydelse för oss alla än jag någonsin kunnat föreställa mig och vi tillbringar nästan all vår tid där ute så fort det är lite varmare.

Ha nu en fin dag så ses vi i trädgården lite längre fram igen.

KRAM

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarer

 1. Vad den svarta randen nertill med andra bloggare stör mig när jag kikar in hos dig, kan man inte få bort den när man läser???? Jätteirriterande, bilden blir så liten ihop med både din rad upptill samt nertill!
  Ingen annan som reagerar?
  Mvh Monica

  1. Hmm jag får ingen kant upp- eller nedtill. Använder iPhone..kanske har med nåt sånt att göra.
   Tack för superhärlig vår-inspiration Valerie! Längtar också efter att få börja göra fint i trädgården och på altanen.

 2. Älskar trädgård och längtar också såå mycket. Är ute efter en loungesoffa i år och din ser helt perfekt ut, vart kommer den ifrån?

 3. Hej,
  Vill inte grusa era planer men misstaget jag gjorde när vi flyttade in i vårat hus var att underskatta alla djur. Vi har en jäkla rådjursfamilj (rätt gulliga) men de äter verkligen allt! Så jag måste anpassa vad vi odlar öppet till sådant de inte gillar. Men nu har ni kanske inget sånt. Västhus låter iaf fantastiskt! Prova odla brysselkål, de blir väldigt tjusiga plantor (rådjuren åt bara av dem när de blev desperata sen höst).
  Tack för fin blogg!

 4. Lotta Carlsson

  Tack för en fin blogg med en massa härlig inspiration!
  Det ser underbart ut med vårbilder, jag längtar.
  Nu är det ju fortfarande vinter och jag skulle så gärna vilja ha en fuskpäls. Hittar inte den du har på dig på instagram på er hemsida. Är den slut?